Een website over vasten

Tips – Tips – Tips

Kruiden
Een kruid of keukenkruid is een kleine groene plant die je kan gebruikten als specerij om de geur en smaak van je gerechten te verbeteren. kruidenpotjes3Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.
Kruiden zijn zeer gezond om te eten en bevatten veel verschillende vitamines en mineralen die goed voor ons zijn. Daarnaast bevatten kruiden ook genezende elementen die al generaties lang gebruikt worden om ons gezond en fit te houden.

De kruiden plant verzorgen
Kruiden hebben weinig nodig en kunnen goed binnenshuis groeien. Veel kruiden houden van een warme en zonnige omgeving zoals bijvoorbeeld in de vensterbank. Deze plek is veilig van vorst gevaar en koude omstandigheden. Voor betere resultaten raad ik je aan de pot regelmatig te draaien, zodat alle kanten een gelijke hoeveelheid aan zonlicht ontvangen. Dit maakt de stengel sterker en zorgt ervoor dat de plant mooi rechtop groeit.

Als je een bosje kruiden over hebt of ziet dat je kruidenplantje gaat hangen, dan kan je er nog van alles mee doen.
Je kunt van harde kruiden (rozemarijn, tijm, laurier) kruidenazijn of kruidenolie maken. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed.

Vuistregels voor het bewaren van kruiden
Zorg ervoor dat je overgebleven kruiden altijd op een donkere en koele plek bewaart.
Wikkel kruiden in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast.
Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun hangende kruidenje aan de lucht drogen. Bind de kruiden in bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na ongeveer een week zijn de kruiden gedroogd. Heb je weinig tijd? Je kunt de kruiden ook drogen in de oven of magnetron.

Verse kruiden laten zich gemakkelijk invriezen. Dit kan op twee manieren.

  1. Pluk de kruiden, was ze in ijskoud water en droog ze af. Maak er een pakketje van in een diepvrieszak of bakje. Haal de ingevroren kruiden uit die je nodig hebt, je hoeft ze niet te ontdooien.
  2. De andere manier is een ijsblokjesvorm vullen met kruiden en water of olie. Was verse_kruidenen hak de kruiden fijn alvorens je de ijsblokjesvorm vult. De bevroren blokjes kun je per kruid in een diepvrieszak zo’n zes maanden in de vriezer bewaren. Dit laatste kun je ook doen met kruidenazijn, -olie of pesto.

Vorige

Goede voorbereiding is het halve werk

Volgende

Mijn eigen ervaring met het DanielVasten

1 Reactie

  1. Viviane

    Prachtig idee met de olie en water ! genoteerd.
    Heel leuke kruidenpotjes, ik probeer er zo zelf te maken met zelfklevende bordstikcer. Heel interessante link . Bedankt. Bij voorzienigheid ontdekt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén