Wie zich door zijn eigen vlees laat leiden is gericht op wat hij zelf wil, maar wie zich laat leiden door de Geest is gericht op wat de Geest wil. Wat ons eigen vlees wil brengt de dood, maar wat de Geest wil brengt leven en vrede.
– Romeinen 8:5-6 –

Kijk jij wel eens achter de plinten in je kamer? Of boven op de lampenkap die aan het plafond hangt? En wat denk je van die diepe spleten tussen de kussen van je bank? Tja, daar ligt wel wat vuil, misschien wel meer vuil dan je had verwacht.

Hoewel je regelmatig schoonmaakt, zijn er toch momenten waarop je ontdekt, van ‘wow!’,  dit heeft meer mijn aandacht nodig, dit is echt heel vuil. Je beseft dat wat oppervlakkig gezien schoon leek te zijn, in werkelijkheid heel smerig was.

Deze zelfde situatie kan ook in je geestelijk leven gebeuren. Je bidt en aanbidt regelmatig, je leest je Bijbel, maar ondertussen gebeuren er dingen om je heen die langzaam steeds meer aandacht van je vragen. En op den duur gaan ze je leven beheersen zonder dat je er erg in hebt.
Voordat je het beseft, ben je je vrede, je vreugde en je passie voor de dingen van God langzaam aan het verliezen. Jouw leven met God, wat eerst vol was van liefde, enthousiasme en gebed, is nu een plicht geworden die je moet vervullen.

Vasten kan je zien als een diepe reiniging. Een reiniging voor je gedachten. Vasten helpt je om je gedachten, die eerst gericht waren op de dingen van deze wereld, nu weer te laten focussen op de dingen van de Geest. Vasten laat je op een ongelooflijk effectieve manier kijken in alle hoeken en gaten van je ziel, al die stoffige oude gewoonten, mentaliteit en roestige attitudes. Het brengt ze in het licht van Gods waarheid. Door het vasten en gebed keert je enthousiasme terug om weer iets te doen voor God, iets wat je wilt doen voor God. En dat komt nu vanuit je hart.

Vraag aan God om je te laten zien waar je geest een opfrisbeurt kan gebruiken, een vernieuwde focus. Lees eens wat David zegt in Psalm 51:10-12.
En bid dat God je hart zal reinigen, je geest zal vernieuwen en de vreugde van je wedergeboorte zal herstellen. Bid met vertrouwen, wetend dat Hij je wil vullen met Zijn leven en vrede.