‘Alleen bij God komt mijn ziel tot rust, van Hem komt mijn redding’

– Psalm 62: 2 –

Ten diepste is iedereen op zoek naar innerlijke rust. Een innerlijke vrede van waaruit we kunnen leven. Innerlijke rust vinden is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als je druk bent, spanningen ervaart en je onrustig voelt. Vaak nemen de alledaagse beslommeringen, taken en verantwoordelijkheden je zo in beslag dat bewust loskomen en innerlijke rust voelen lastig is.

Innerlijke rust heeft te maken met je geborgen voelen, diep van binnen. Je geliefd en geaccepteerd weten zonder dat je daarvoor hoeft te presteren.
Mensen die uit een warm ouderlijk nest komen en een fijne jeugd hebben gehad waarin ze gewaardeerd en geaccepteerd werden, hebben een goede basis en vaak een bepaalde mate van innerlijke rust.

Misschien heb jij ook van die dagen dat je je rusteloos en gestrest voelt. Dan is het goed eerst te weten wat je onrust veroorzaakt. Waarom zit je niet lekker in je vel? Zie je het leven pessimistisch? En zit je hoofd vol? Heb je geldzorgen, relatieproblemen, strubbelingen met je ouders, is je werkdruk te hoog of is een familielid ernstig ziek? Weet je waardoor je je van binnen zo onrustig en gespannen voelt?

Wat misschien een goed idee is om de oorzaken van je onrust eens op te schrijven en dan de bijbel erbij te pakken. Zoek voor elk punt dat je hebt opgeschreven een bijbelvers. Bijvoorbeeld:

 • Ik ben zo moe. Mattheus 11:28    ‘Kom naar mij, als je moe bent en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jou rust geven’.
 • Ik voel me bezorgd en gefrustreerd.
  1 Petrus 5:7 ‘Je mag jouw zorgen op Mij afwentelen, want jij ligt Mij na aan het hart’.
 • Ik sta er helemaal alleen voor
  Hebreeën 13:5-6 ‘Hij heeft immers zelf gezegd: ‘Nooit zal ik jou afvallen, nooit zal ik je verlaten,’ zodat jij met vol vertrouwen kunt zeggen: ‘De Heer is Mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat zouden mensen mij kunnen doen?’
 • Ik vind het eng om die stap te zetten.
  2 Timotheüs 1:7 ‘God heeft mij niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid’.
 • Hoe moet alles nou toch goed komen?
  Flippenzen 4:19 ‘Mijn God zal uit de overvloed van zijn majesteit elk tekort van mij aanvullen, door Christus Jezus. Aan mijn God en Vader komt de eer toe tot in alle eeuwigheid’.

 

Het helpt als je jouw bijbelverzen hardop leest. Want dan hoor je jezelf de waarheid spreken over de situatie die je geen rust geeft. Je zal zelf ervaren dat het woord van God jou rust gaat geven. Je geeft als ware je ziel de opdracht om tot rust te komen.

David zegt het zo mooi in Psalm 62:6 “O, mijn ziel, zoek uw rust alleen bij God.
Van Hem verwacht ik alles. Hij is werkelijk mijn rots en bevrijder, Hij is als een burcht voor mij, niets krijgt mij uit mijn evenwicht’
.