Ingrediënten voor 4-6 pers.
- 2 liter bouillon
- 250 gram prei
- bosje bleekselderij
- 2 wortelen
- 2 grote ui
- 300 gram aardappelen
- 500 gram spliterwten
- eetlepel kokosolie of olie
- 1 knolselderij
- zout en peper
- 2 laurierblaadjes
Voor een pittige erwtensoep voeg toe:
- 1 rode paprika (stukjes)
- 2 theelepels sambal badjak
- 2 rode spaanse pepers
Bereiding
Was en snijd de groenten (prei, bleekselderij, wortelen, knolselderij en uien).
Pak een grote pan en doe hierin 2 liter water met genoeg bouillonblokjes. Op de verpakking staat hoeveel blokjes je per hoeveelheid water nodig hebt.
Spoel de spliterwten af en doe ze bij de bouillon. Breng dit aan de kook.
Schil 300 gram aardappels (of neem kant en klare aardappelstukjes uit de supermarkt als je weinig tijd hebt). Doe de aardappels en de laurierblaadjes bij de spliterwten.
Doe in een aparte pan de kokosolie of olie en fruit de gesneden groeten aan. (voor de pittige soep; voeg de paprika en de sambal badjak en pepers aan toe).
Doe dan ook de groenten bij de erwten en de aardappelen en laat alles gaar koken. Het mag zeker een uur op laag vuur pruttelen.
Als alle ingrediënten gaar zijn, haal de laurierblaadjes uit je soep en mix het geheel met een staafmixer.
Check of je nog zout en peper erbij moet voegen.
Je kunt de soep wat grover laten of tot een glad geheel mixen.