Het is belangrijk om te bepalen welk vastenplan voor jou werkt. Het is niet zo dat het ene vastenplan meer geestelijk is dan het andere. Hier zijn gewoon richtlijnen en suggesties beschreven die je op verschillende manieren kunt gebruiken.
Laat niet wat je eet of niet eet de focus worden van je vasten. Houd het belangrijkste voor ogen, dat is groeien in je relatie met God. Vergeet niet dat dit een tijd is die je gebruikt om je dagelijkse patronen en gewoontes te verbreken en je nauwer te verbinden met God.
Het Daniël vasten is een gedeeltelijk vasten, wat betekent dat je sommige levensmiddelen uit je dagelijkse voeding niet mag gebruiken. Probeer al een paar dagen van te voren om te minderen met koffie en alcohol. In de eerste week van je vasten kun je je misschien wat prikkelbaar voelen, er kan een hoofdpijn opkomen. Dit komt doordat je geen cafeïne en suikers meer gebruikt.
Ook je darmen hebben even tijd nodig om aan deze gezonde levensmiddelen te wennen. Eigenlijk is je lichaam aan het ontgiften van elementen die minder goed zijn voor je lichaam. Beperk je activiteit en doe rustig aan. Neem de tijd om te rusten. Ontsnap zoveel als mogelijk aan de normale afleidingen en houd je hart en geest gericht op God.
Ga na het vasten niet gelijk terug naar je gewone eetpatroon. Bouw het langzaam weer op. Als voedsel niet specifiek wordt vermeld in de levensmiddelenlijst en je weet niet precies of het “voedsel van de Koning” is, vraag dan of God om het je wil openbaren.
Het Daniël vasten is een zeer gezonde manier om te eten en is vol met gezonde en voedzame voedingsmiddelen. Echter, als je speciale dieetwensen hebt, dan raad ik je aan om je zorgverlener/dokter te raadplegen voordat je begint met vasten. Je kunt vervolgens het dieet aan jouw specifieke gezondheidsbehoeften aanpassen.