Deze overdenkingen zijn bedoeld om jou te begeleiden tijdens het vasten.

Voor elke dag is er iets geschreven, dat jou kan helpen om na te denken over Gods woord en hoe je dit kan toepassen op jouw leven.

In het woordboek staat het woord ‘overdenking’ beschreven als: een afweging, beraad, bespiegeling, gepeins, meditatie of overpeinzing.

Het overpeinzen van het woord van God, zal er tot leiden dat de woorden van God, in je gestalte zullen krijgen. Wat zal resulteren in een bron van wijsheid in jouw geest, wil en emoties. Apostel Paulus zegt in Colossenzen 3:16; Laat uw hart vol zijn van Christus woord. Zijn woorden zullen u leven verrijken en u wijsheid geven. Leer ze aan elkaar, wijs elkaar ermee terecht en zing erover in psalmen, lofgezangen en geestelijke liederen. Zing zo met een dankbaar hart voor de Heer’.

Om het woord van God je eigen te maken, kan het helpen om een bijbel vers te personaliseren. Personaliseren doe je door de gegevens in de eerste persoon te zetten (met behulp van ik, mij en mijn).

Bijv. Colossenzen 3:16 (geciteerd hierboven) kan gepersonaliseerd worden door te zeggen: ‘Laat mijn hart vol zijn met het woord van Christus. Zijn de woorden mijn leven verrijkt en mij wijsheid geeft’. Wanneer je het bijbel vers in de eerste persoon zet, dan wordt de expressie daarvan levend in je hart.

Wanneer zal ik mijn overdenkingen doen?

Psalmen 90:3 zegt: ‘Laat ons ’s morgens vroeg al Uw goedheid en liefde mogen ervaren; dan zullen wij juichen en elke dag met blijdschap beleven. In de morgen, samen met God je dag doornemen, je voeden met het woord van God, is een geweldig begin van de dag.

– Jozua 1:8 adviseert: Hou deze wetten steeds voor je en denk er zelf dag en nacht over na, zodat je zeker weet dat je ze volledig naleeft. Want alleen dan zal je slagen’.

Een ideale setting om ’s avonds met het woord van God bezig te zijn. De woorden van God die je geest net gevuld hebben, zullen in de nacht je onderbewuste doorwerken en zal de volgende morgen een sterk invloed hebben op jouw houding, bewust of onbewust.

biblenotbookWat ik je kan aanraden is om een gebed dagboek bij te houden. Schrijf daar al je gedachtes en gebeden in op. Vergeet niet de bijbel verzen die je voor jezelf hebt gepersonaliseerd.