Een salade is een koud gerecht, dat bereid kan zijn met verschillende ingrediënten en vaak aangemaakt wordt met een vinaigrette of dressing. Vinaigrettes en dressings bestaan meestal uit een combinatie van olie, azijn en smaakmakers als zout, kruiden en specerijen. Weinig maaltijden kunnen zo veelzijdig zijn als een salade. Er zijn honderden ingrediënten die je op ontelbare manieren in een salade kunt verwerken.

Bij een salade denken we vaak aan een krop sla. Op dit moment zijn er vele alternatieven voor kropsla, denk aan veldsla, ijsbergsla, rucola, spinazie, krulsla en Romeinse sla.

  • Veldsla bestaat uit kleine blaadjes die minder hartig zijn dan kropsla. De veldsla heeft ook een ietwat nootachtige smaak.
  • IJsbergsla is een wat knapperiger alternatief met slasoorteneen intense smaak en een kleur die lang fris en groen blijft.
  • Rucola en spinazie zijn de beste keuzes als je een gezonde salade wilt maken. De wat zoutige smaak van rucola maakt dat een ideale keuze voor salades met noten en fruit.
  • Romeinse sla en eikenbladsla hebben wat stevigere slabladen en geven de salade een wat knapperigere structuur.

Het merendeel van de bladgroenten die je normaal gesproken door je stamppot doet, kun je ook prima rauw eten: spinazie, andijvie, postelein en raapsteel.

Een takje groene kruiden, zoals koriander, citroenmelisse, peterselie, of pepermunt fijn snijden, is een heerlijke smaakmaker voor je sla.

Een perfecte salade is niet alleen gezond en gevarieerd, maar ziet er ook nog eens verfrissend en heerlijk uit. Een klein beetje kleurvariatie kan daar al erg bij helpen. Rood en oranje zijn twee fantastische kleuren die de tot nu toe groene salade een verfrissend uiterlijk zullen geven. Groenten die je waarschijnlijk meteen te binnen schieten zijn: wortelen, paprika en tomaten, (rode) uien of radijsjes.

Denk ook eens aan om alleen diverse seizoen fruitstukjes in je salade te doen.

Noten en zaden helpen je salade een unieke smaak te geven. Walnoten, amandelen, paranoten, cashewnoten, gedroogde cranberries of rozijnen zijn geweldige toevoegingen.

Het is niet altijd nodig om een saus toe te voegen. Maar mocht je dit toch willen dan raad ik je aan altijd extra virgen olijfolie, tuinkruiden en zeezout als basis te nemen. Om de salade een wat frissere smaak te geven kun je aan deze citroen- of limoensap toevoegen. Let op bij gebruik van azijn/vinegar, want sommige bevat suikers. Om de salade een wat sterkere smaak te geven kun je knoflook, gember, azijn, mosterd of bosui toevoegen.