Soep is één van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten. Als je water in een pan laat koken en er diverse ingrediënten aan toevoegt, zal de smaak van de ingrediënten zich met het water mengen en heb je eigenlijk al soep.

Er bestaan zeer veel verschillende soepen en soep wordt over de hele wereld gegeten.

Soep kan gemaakt worden van verschillende soorten groenten en vlees. Elke land en streek heeft weer zijn eigen soep, Israël staat bekend om zijn tuinbonensoep. soepmenuDe meest populaire soepen in ons land zijn toch nog wel de groente- en tomatensoep. Daarnaast is kippen- en uiensoep ook erg geliefd. In vrijwel elk restaurant staan deze op de menukaart.

 Gebonden en niet gebonden

Er zijn twee soorten soepen te onderscheiden. Zo heb je gebonden en niet gebonden soep. Een gebonden soep is dik, wat zwaarder en niet helder. Een niet gebonden soep is helder en wat lichter. De meeste soepen zijn gebonden. De niet gebonden soepen zijn bijvoorbeeld kippensoep en groentesoep.

Bouillon 

Vaak wordt er bij de bereiding van soep uitgegaan van bouillon. Een bouillon kan je maken door als je diverse groenten met kruiden laat koken. Voor de DanielVasten is het kiezen voor een groentebouillonblokje een handig idee. Hier zit alles in wat je nodig hebt voor een lekker soepje.

Soep kan eigenlijk altijd wel: als voorgerecht, als hoofdgerecht of als lunch.

Een lichte soep wordt vaak gebruikt als voorgerecht om de smaakpapillen te stimuleren en een lekkere trek te creëren. Een kippensoep of een heldere groentesoep is een goede starter. Als tussendoortje kan je eigenlijk alle soepen gebruiken, maar een snelle soep is het meest ideaal. Soepen zoals erwtensoep of bonensoep zijn ideaal voor een maaltijd. Ze zijn erg gevuld en zwaar maar erg lekker.

En een soep hoeft natuurlijk niet altijd warm te zijn. Een heerlijke koude soep is ook lekker. Zeker als je DanielVasten doet in de zomer kan een frisse koele soep voortreffelijk smaken.