‘Schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom aan alles wat deugdzaam is en lof verdient’

-Filippenzen 4:8-

Ons brein is de meest complexe machine op deze aardbol. Volgens de geleerden hebben we per dag wel veertig- tot zestigduizend gedachten. Een enorm aantal. Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur slapen, denk je per ‘wakker’ uur aan zo’n drieduizend dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut. Wij zijn dus de hele dag door aan het denken en we zijn het normaal gaan vinden om met een denk-machine in ons hoofd te leven die nooit uitgaat en zichzelf voortdurend vaak op een negatieve manier herhaalt.

Zelfs als we veilig en warm in bed liggen kan de denkmachine ons wakker houden doordat het allemaal mogelijke problemen aan het bedenken of overdenken is.

Het is alsof we voortdurend ‘bezet’ zijn. Bezet door onze gedachten net zoals mensen bezet kunnen zijn die de hele dag op hun telefoon kijken.

Misschien herken je dat. Als de dingen niet gaan zoals je wilt, gaat de controlekamer aan. Je denkmachine is voortdurend bezig om fysieke, mentale en emotionele pijn te vermijden (angst en verlangens na te jagen). Dit is een dagtaak die veel energie kost. Denken is vaak je grootste energielek. En dan ook nog veel gedachten komen voort uit dezelfde bron: het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Vaak wordt dit gemaskeerd/verborgen door middel van drinken, overeten, roken of op de een of andere manier gecompenseerd. Vergeet sociale media niet, hier zie je vaak hoe druk mensen zijn met te laten zien hoe leuk hun leven is.

Zelfs als je bewust bent dat je heel veel aan het denken bent, is het bepaald niet makkelijk om het denken zomaar te stoppen. Is er een uit knop van het denken?

Ja die is er!!!

Het lezen van Gods Woord geeft je rust, aanbiddingsliederen zingen geven je gedachten rust. Het spreken in tongen geeft je gedachten rust. Schrijf die negatieve gedachten op en zoek in de bijbel het tegenovergestelde bijbelvers en proclameer deze gedurende dag als die negatieve gedachten weer de hoofdrol willen spelen in je brein. Het is even oefenen, maar oefenen baart kunst. En langzamerhand krijg jij en God de overhand over je eigen denktank.

Probeer het maar, je denk-machine zal ervan opknappen.