‘Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat je nodig hebt en dank hem in al je gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, je hart en gedachten in Christus Jezus bewaren’

                   – Filippenzen 4:6-7 –

Zorgen en piekeren lijken een onontkoombaar feit te zijn van het moderne leven. Als je zo om je heen kijkt dan is er ongetwijfeld heel veel reden om bezorgd te zijn: onze kinderen, de economie, onze regering, oorlog, ziekte… en de lijst kan jij zelf nog langer maken.

Soms lijkt het erop dat het zorgen maken om iets het belangrijkste is geworden in ons leven. Het heeft zelfs Jezus vervangen als het middelpunt van ons leven.

Mattheus 6:34 zegt: Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last’.Met anderen woorden stop met piekeren en zorgen.

En de grote apostel, Paulus, vertelt ons dat er een tegengif voor al je zorgen bestaat: Gebed.

Wanneer jij je ergens zorgen over maakt, dan besteed je er veel energie aan. Je bent druk bezig met ‘wat als….’ en je gedachten draaien steeds om jouw zorgen heen, totdat je er helemaal moe van wordt. Niet alleen je gedachten worden gevuld met zorgen, maar ook je mond, want we praten graag over onze zorgen. Is het misschien een idee om in plaats daarvan je energie te richten op gebed? Wanneer je bidt, kun je al je zorgen aan God vertellen en aan Hem geven. Hij geeft je er vrede voor terug. Je kunt je toekomst niet regelen, maar God wel. Hij weet precies wat er gaat gebeuren en Hij belooft je om bij je te zijn, bij elke stap die jij zet.

‘Wees niet ongerust, (pieker niet), maar vertrouw op God’                                                                          – Johannes 14:1 –

 

Je bent bijna aan het einde van je vasten gekomen – maak nog even deze ‘leer’ stap: zet al je zorgen om in gebed. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst als de zorgen je proberen te pakken. Zoals Johannes in het bovenstaande vers zegt: ‘wees niet bezorgd, vertel het aan God. Neem de tijd om God te danken en te prijzen. Zing een lofprijzingslied. Laat Jezus weer het middelpunt zijn van je leven en dan zal je de vrede van God weer in je hart voelen.