‘En [God] bracht [Abram] naar buiten en zei: Kijk nu naar de hemel en tel de sterren, als je ze kunt tellen. En hij zei tegen hem: Zo zal je nageslacht zijn. En hij geloofde in de Heer; en Die rekende het hem tot gerechtigheid’

-Genesis 15: 5-6-

Is het je ooit overkomen dat je moeite had om het Woord van God te geloven? Dat je het moeilijk vindt om het te geloven of dat bijbelvers echt wel voor jou of jouw situatie zou werken?

Er kunnen tijden in je leven zijn dat je twijfelt aan het Woord of God. Vaak zijn dat de tijden waarin je je verslagen voelt en waar je omstandigheden er zo slecht uitzien dat het moeilijk voor je is om nog te geloven dat je ‘meer dan een overwinnaar’ bent. Ook al zegt God dat wel in Zijn Woord (Romeinen 8:37). Wat doe je als je  geest zo wankelt bij de belofte van God? Het antwoord is: Je mediteert over die belofte.

Meditatie over een tekst vanuit de bijbel betekent eenvoudigweg nadenken over het Woord van God. Het betekent nadenken over een bepaald schriftgedeelte en het mentaal keer op keer toepassen op je eigen omstandigheden totdat dit schriftgedeelte jouw bewustzijn permanent markeert.

Dit soort meditatie zal je leven op een of de andere manier beïnvloeden, dat kan bijna niets anders. Het kan, letterlijk, jouw geest veranderen. Dat is wat er met Abram is gebeurd.

Toen God hem voor het eerst vertelde dat hij een natie zou gaan verwekken, was hij een oude man. Zijn vrouw, Sarai, was ook oud. Bovendien was ze haar hele leven onvruchtbaar geweest. Hoe kan een ouder wordend, kinderloos echtpaar zelfs maar één kind krijgen – laat staan ​​een natie vol met hen? Abram kon zich zoiets niet eens voorstellen. Het was in tegenspraak met zijn hele denkwijze.

Maar God wist welke mentale strijd Abram zou hebben, dus deed Hij hem niet alleen een mondelinge belofte en liet het daarbij. Hij gaf Abram een ​​foto/visioen van die belofte om op te mediteren. Hij nam hem mee de sterrennacht in, keek naar de hemel en zei: ‘Zo zal uw zaad zijn (Genesis 15:5-6).

Zie je dat Abram niet gewoon naar de sterren staarde en ze proberen te tellen? Hij vulde de ogen van zijn hart met de belofte van God!

Dat is waar het bij meditatie om draait. De tijd nemen om je de belofte van God voor te stellen, totdat het in jou werkelijkheid wordt. Het is enorm krachtig, en door je te concentreren op de bijbelse beloften die God je heeft gegeven, kun je het in je leven laten werken, net zoals Abram het in het zijne deed.

Lees niet alleen het Woord. Mediteer er vandaag over. Neem een bijbelvers wat je aanspreekt uit datgene wat je hebt gelezen en ga over dat bijbelvers nadenken. Wat zegt het bijbelvers tegen je? Kan je het toepassen en hoe kan je het toepassen in je leven?