‘Het oude is voorbij gegaan, zie het nieuwe is gekomen’ 

– Jesaja 43:18 –

Veranderen of niet veranderen

In de bijbel zie je steeds dat alles een cyclus heeft. Je hebt een jaar dat begint met Januari en eindigt met December en dan begin je weer opnieuw bij Januari. De week begint op zondag en gaat door tot en met zaterdag en dan begint de week weer opnieuw. Dat gebeurt ook bij de jaargetijden. Je hebt voorjaar, zomer, herfst en winter. En na de winter gaan we weer over naar het voorjaar.

De natuur leert ons deze waarheden elke dag. De cyclus van het leven bevestigt dit. Een cyclus begint bij het begin en eindigt bij het eind om vervolgens weer bij het begin te beginnen. In elk segment van een cyclus zit een verandering. Je hebt dus steeds veranderingen nodig om naar het einde van een periode te gaan om vervolgens weer het volgende seizoen van je leven te kunnen stappen. Met anderen woorden, jij en ik hebben steeds verandering nodig in ons leven om zo de volgende fase van je leven in te gaan, dat is moving forward.

Het leven zelf is dus één grote verandering, niets blijft hetzelfde. Alles in jouw leven veranderd. Hoe eerder je dat inziet, hoe beter. En dat is goed nieuws! Want als alles bij het oude bleef, zou je nooit iets nieuws beleven. Dan zou je nooit levenservaring opdoen, nooit jouw horizon verbreden en nooit jezelf ontwikkelen.

Voor veel mensen, kan een verandering zowel bedwelmend en beangstigend zijn.