De Geest Zelf getuigt met onze geest dat wij kinderen van God zijn’

-Romeinen 8:16-

Als je een keus hebt gemaakt voor God dan zegt de bijbel dat Zijn Geest in ons woont. Lees maar in 2 Korinthe.1:22, 5:5, Efeziërs 1:13, 4:30.

Het bijbelvers van vandaag vertelt ons dat de Geest van God spreekt tot onze geest en onze geest vertaalt de woorden van God naar onze ziel – onze gedachten. Als onze gedachten deze woorden van God hebben ontvangen dan staan eigenlijk onze emoties al klaar om deze woorden van God te omarmen. En je emoties geven dit weer door aan je lichaam. Waardoor je bijvoorbeeld Zijn eindeloze liefde en compassie voor jou kan voelen in je lichaam, je kan warm worden van Gods woorden vol van liefde voor jou. Je voelt je hart overstromen van vreugde en aanbiddingsliederen vloeien uit je mond, want je wil Hem bijvoorbeeld prijzen voor wat Hij tegen je heeft gezegd.

Toch hoor je regelmatig om je heen dat men niet de stem van God hoort.

En dat is begrijpelijk in een wereld waar o.a. sociale media, ons werk heel veel van onze tijd vraagt of eigenlijk in beslag neemt. We zijn meer gericht op andere stemmen waardoor onze emoties worden beïnvloed door wat er gezegd wordt. En ook ons lichaam kan hierdoor onder lijden.

In de bijbel heeft David het regelmatig over zijn ziel. Psalm 62:1 zegt hij: ‘Zeker, mijn ziel is stil voor God. David weet als hij zijn ziel stil en rustig houdt, het woord van God in zijn ziel zal komen en dat zijn emoties op deze woorden zullen reageren. Hij weet dat zijn ziel, emoties en zijn lichaam totaal onder invloed zullen zijn door de woorden van God. Het voelt vaak als een warme deken om hem heen.

Gods oneindige liefde zit in Zijn woorden die Hij spreekt tot David. Die warme deken heeft David regelmatig nodig, want deze man maakt heel veel mee in zijn leven. Hij weet dat zijn ziel stil moet worden voor God om Gods stem te horen.

Voor ons geldt dat ook. Je kunt je ziel trainen om tijd te nemen om tot rust te komen. Block al die gedachtes die je overspoelen. En wees stil, laat de Geest van God Zijn woorden in jouw geest leggen, zodat je ziel deze kan opvangen en je emoties en lichaam erop kunnen reageren.

Spreek tegen je ziel – Ziel kom nu tot rust, dit is een opdracht – Je zult verbaasd staan wat er gaat gebeuren als je ziel tot rust is gekomen.